Na czym polega dieta niskowęglowodanowa?
W praktyce dieta niskowęglowodanowa to po prostu znaczące ograniczenie węglowodanów w codziennej diecie. Wszystko to z jednoczesnym zwiększeniem podaży białek i tłuszczów.
Istnieje jednak kilka rodzajów diet niskowęglowodanowych, które różnią się ilością nie tylko węglowodanów, ale także różnym udziałem białek i tłuszczów.
Szczegółowe informacje na temat diety niskowęglowodanowej znajdziesz na stronie https://centrumrespo.pl/odchudzanie/dieta-niskoweglowodanowa-co-nalezy-wiedziec/.
Co jeść na diecie niskowęglowodanowej?
Jak wspomnieliśmy, na tej diecie zwiększa się spożycie białek i tłuszczów. Dlatego też w codziennym menu zalecane są następujące produkty:
- mięsa,
- ryby i owoce morza,
- jajka,
- warzywa niskowęglowodanowa, takie jak kalafior, brokuły, szpinak i cukinia,
- tłuszcze, takie jak masło, oliwa z oliwek, masło klarowane,
- nabiał,
- orzechy i nasiona, w tym migdały, orzechy włoskie, orzechy makadamia,
- awokado,
- owoce niskowęglowodanowe, np. jagody, maliny, truskawki i jeżyny,
- buliony oraz zupy,
- napary oraz napoje, w tym woda, kawa i herbata,
- zamienniki mąki, takie jak mąka migdałowa oraz mąka kokosowa.
Jak widać, na diecie niskowęglowodanowej unika się pieczywa. Czym można je zastąpić? Sposobów jest kilka. Jednym z nich jest przygotowywanie różnego rodzaju tortilli na bazie rekomendowanych mąk z orzechów i nasion. Mogą one stanowić bazę do stosowania różnych past, najlepiej samodzielnie przygotowywanych.
Czego unikać na diecie niskowęglowodanowej?
Równie istotne jest to, czego unikać na diecie niskowęglowodanowej. Lista produktów także jest dość długa. Obejmuje ona takie produkty jak:
- produkty zbożowe, w tym pieczywo i makarony,
- słodycze,
- cukier i przetwory z cukrem (np. dżemy),
- owoce zawierające spore ilości cukru, w tym banany,
- nasiona roślin strączkowych,
- warzywa, takie jak ziemniaki, bataty oraz buraki,
- produkty mleczne z cukrem,
- mleko skondensowane i słodzone,
- produkty typu fast-food,
- margaryny twarde,
- słodkie napoje,
- soki owocowe,
- alkohol.
Tak długa lista wykluczeń sprawia, że dieta niskowęglowodanowa nie jest łatwa do utrzymania. Okazuje się także, że wśród dietetyków i lekarzy budzi sporo… kontrowersji.
Dieta niskowęglowodanowa a zdrowie
Jednym z głównych niebezpieczeństw związanych ze stosowaniem takiej diety jest fakt obniżonego spożycia warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych, stanowiących cenne źródła witamin, minerałów i błonnika. Większy udział mają natomiast tłuszcze, często pochodzenia zwierzęcego, które w zbilansowanej diecie są rekomendowane w ograniczonej ilości.
Sprawdźmy więc, co na temat negatywnych skutków ubocznych diety niskowęglowodanowej mówi dietetyczka Centrum Respo, mgr Magdalena Drzewiecka.
„Dieta niskowęglowodanowa w krótkim okresie może wiązać się z ryzykiem wystąpienia zaparć, bólów głowy oraz zmęczenia. Przy długoterminowym jej stosowaniu pojawiają się niedobory witamin, składników mineralnych oraz błonnika, co prowadzi do szeregu konsekwencji zdrowotnych. Dodatkowo nadmierne spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, może przyczyniać się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Dlatego takie diety nie są zalecane przez ekspertów ds. żywienia” - stwierdziła dietetyczka.
Dieta niskowęglowodanowa a redukcja masy ciała
Zdecydowana większość osób decyduje się na dietę niskowęglowodanową z powodu chęci utraty niechcianych kilogramów.
Rzeczywiście, dieta o obniżonej zawartości węglowodanów często skutkuje szybkim spadkiem masy ciała, szczególnie w pierwszych tygodniach jej stosowania. Osoby na tej diecie mogą stracić średnio od 4 do 5 kg w ciągu miesiąca, a w niektórych przypadkach spadek wagi bywa jeszcze większy, zwłaszcza jeśli wcześniej spożywały one duże ilości węglowodanów. Należy jednak pamiętać, że na początkowym etapie diety redukcja masy ciała może wynikać głównie z utraty nadmiaru wody w organizmie.
„Diety o obniżonej zawartości węglowodanów mogą prowadzić do krótkoterminowej utraty masy ciała. Jednak badania pokazują, że długoterminowo ich skuteczność nie przewyższa zbilansowanych diet opartych na zdrowych nawykach żywieniowych” - przyznała mgr dietetyki, Magdalena Drzewiecka.
Nie ma aktualnie wiarygodnych badań potwierdzających, że dieta niskowęglowodanowa jest lepsza w redukcji niechcianych kilogramów, aniżeli zdrowa dieta niskotłuszczowa. Trzeba też pamiętać o wszelkich, możliwych skutkach ubocznych, które mogą nieść za sobą diety niskowęglowodanowe. Redukcja kilogramów nie może być bowiem priorytetem, jeśli za nią idą negatywne dla zdrowia skutki uboczne.
Na szczęście nie trzeba stosować restrykcyjnej diety niskowęglowodanowej, aby schudnąć.
Chudnij racjonalnie, smacznie i zdrowo!
Wielu osobom wydaje się, że rygorystyczne i niskokaloryczne diety to jedyny sposób na redukcję niechcianych kilogramów. Okazuje się jednak, że wcale tak nie jest!
Schudnąć można zdrowo i przyjemnie, bez konieczności eliminowania swoich ulubionych produktów z codziennego menu.
„Musimy pamiętać, że rygorystyczne diety bardzo trudno utrzymać. Dlatego wiele osób szybko wraca do starych nawyków i w ekspresowym tempie odzyskuje zgubione kilogramy, często z nawiązką, czyli z efektem jojo. Dlatego lepiej skupić się na długofalowej zmianie nawyków i stopniowej utracie niechcianych kilogramów, aniżeli dietach cud, które obiecują spektakularne wyniki w bardzo krótkim czasie” - stwierdziła dietetyczka Magdalena Drzewiecka.
Jakie powinny być podstawy zdrowej diety, która pomoże nie tylko zgubić kilogramy, ale i będzie zapewniała organizmowi najważniejsze składniki odżywcze?
Doskonałą wskazówką jest Talerz zdrowego żywienia pokazujący, w jaki sposób komponować posiłki.
Talerz dzieli się na trzy główne części:
- warzywa i owoce (połowa talerza) - powinny stanowić największą część posiłku. Zaleca się różnorodność kolorów i rodzajów. Warzywa powinny dominować nad owocami,
- produkty pełnoziarniste (ćwierć talerza) - zaliczają się do nich brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, makaron razowy czy kasze. Produkty te dostarczają błonnika i energii na dłużej,
- białko (ćwierć talerza) - źródła białka to np. rośliny strączkowe, ryby, drób, jaja czy orzechy. Zaleca się ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i przetworów mięsnych.
Tłuszcze powinny stanowić dodatek i pochodzić z naturalnych, zdrowych źródeł, takich jak oliwa z oliwek, awokado czy orzechy. Należy unikać tłuszczów trans i nadmiaru tłuszczów nasyconych.
Trzeba też pamiętać, że jedzenie to nie tylko odżywianie organizmu, ale i… przyjemność! Dlatego również dietetycy wskazują, że wcale nie trzeba eliminować z diety pewnych produktów, a po prostu wkalkulować je w dietę.
„W zdrowym podejściu do diety nie ma produktów zakazanych. Zasada 80/20 sugeruje, że 80% codziennego menu powinno opierać się na nisko przetworzonych, wartościowych produktach, a 20% mogą stanowić produkty rekreacyjne. Taka elastyczność pomaga unikać poczucia restrykcji, co ułatwia długoterminowe utrzymanie zdrowych nawyków żywieniowych” - dodała mgr dietetyki Magdalena Drzewiecka.
Podsumowanie
Zdecydowanie nie musisz stosować diety niskowęglowodanowej, aby zgubić niechciane kilogramy. Możesz jeść smacznie, zdrowo i sycąco, a wciąż chudnąć! Nie wierzysz?
Dołącz do Centrum Respo, które pomogło ponad 50 tys. osób schudnąć w zdrowy i racjonalny sposób. Bez rezygnowania z ulubionych potraw, a także z gwarancją smacznych i szybkich do przygotowania posiłków w codziennym menu.
Artykuł sponsorowany