ON AIR
od 10:00 Na porządku dziennym zaprasza: Katarzyna Hnat

Projekt Kino w Kuchni

Kolejna odsłona Kina w Kuchni przeniesie nas do Japonii….a w kuchni pojawi się znowu kobieta! Będziemy świadkami zabawnych perypetii Tampopo – właścicielki baru, jak również jak również pojawiających się w barze klientów. “Tampopo” to komedia z wątkiem gangsterskim w tle…

Gwiazdą czwartej edycji będzie szefowa i właścicielka restauracji Ramen Girl w Krakowie, Luiza Trisno. Twórca projektów wychodzących poza tradycyjne zadania restauracji, które oparła o zdobyte głównie za granicą doświadczenie i inspiracje. Tematem kulinarnym wieczoru zostanie kaczka, która będzie udawać meduzę oraz kilka innych subtelnych form. Wydarzenie kulinarno-kulturalne zwieńczy muzyczne after party.

19 marca 2015, godz. 19.00, Bal na Zabłociu, ul. Ślusarska 9, "Tampopo", reż. Juzo Itami, 1985 r., Japonia
Partnerami imprezy są: Bal na Zabłociu, Dom Norymberski. Partnerzy medialni: KUKBUK, serwis kulinarny Smaker.pl oraz magazyn Lounge.

Kino w kuchni łączy w sobie kilka elementów, które składają się na nasze codzienne życie – zarówno posiłki, jak i relacje oraz kontakty towarzyskie, potrzeby doświadczania wszystkimi zmysłami i ogólne przywiązanie do kultury.

 

Nazywamy go projektem 5D, bo doświadczamy go w pięciu wymiarach: towarzyskim, wizualnym, kulturalnym, intelektualnym i oczywiście zmysłowym. To impreza dla smakoszy filmowych i kulinarnych, poszukujących nieoczywistych doznań na styku tych kilku poziomów na raz, w dodatku w wymiarze międzynarodowym.

FILMY
Z pasji do jedzenia zrodziły się wielka literatura i sztuka. X Muza również nie pozostaje obojętna, Jedzenie było bohaterem wielu filmów w których odgrywało rolę główną – wyróżnione jako kino kulinarne, lub było tłem dla rozmaitych wątków. Lista wybranych przez nas filmów obejmuje produkcje z całego świata.
Filmy te pokazują podobne efekty jakie wywołuje dobre jedzenie bez względu na szerokość geograficzną. Każdy pokaz jest jednocześnie zachętą do eksplorowania różnych kultur i stylu życia poprzez jedzenie i tradycję przygotowywania posiłków.

DYSKUSJE I PRELEKCJE
wszystkim pokazom filmowym towarzyszą przygotowane prelekcje i dyskusje.
Zaproszeni goście - kucharze, somelierzy, kulturoznawcy - w krótkim wystąpieniu przed wyświetleniem filmu poruszają tematy związane z filmem, proponowanym menu i towarzyszącym mu winem.

KUCHNIA
Z projektem współpracują wybitni kucharze zarówno polscy jak i zagraniczni pracujący w Polsce. Menu wieczoru zawsze nawiązuje do pokazywanego filmu.
Ważnym elementem spotkania jest wyświetlanie filmu w tym samym miejscu, w którym dania są serwowane, w ten sposób atmosfera oczekiwania na doświadczenia kulinarne rośnie podczas projekcji filmu. Wspólne jedzenie ma charakter uczty, podczas której goście nawiązują wiele spontanicznych relacji.

PUBLICZNOŚĆ
Pokazy Kina w kuchni przygotowane są dla grupy ok. 80 osób. Nasza publiczność to ludzie w różnym wieku, których łączy ciekawość świata i miłość do dobrego jedzenia. Nieformalny charakter spotkania i luźna atmosfera sprzyjają nawiązywaniu wielu spontanicznych relacji między uczestnikami pokazów, a dobra kuchnia, podobnie jak dobra muzyka, łagodzi obyczaje. Filmy wyświetlane są w oryginalnej wersji językowej z napisami, co umożliwia włączenie społeczności międzynarodowej.

PROJEKTY ZREALIZOWANE
•Eden, Niemcy, Szwajcaria, 2006, reż.Michael Hofmann, gotował Miguel Moreira, Portugalia •Dieta mediterránea (Miłosna dieta), Hiszpania, 2009, reż. Joaquín Oristrell, gotował Alejo Torreblanca Leiva , Chile •Bella Martha, Niemcy, Włochy, Niemcy, 2001, reż. Sandra Nettelbeck, gotował Przemysław Błaszczyk, Polska



Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic