Książkę otwiera przedmowa Andrzeja Sapkowskiego, pisarza fantasy, który jest twórcą postaci Wiedźmina. Wyjawił on, że niemal wszystkie potrawy opisane lub wspominane w książkach z serii "Wiedźmin" są w jakiś sposób odzwierciedleniem jego życia. Istotą publikacji „Wiedźmin. Oficjalna księga kucharska” jest jednak 80 przepisów kulinarnych inspirowanych światem Geralta z Rivii.
„Spędź wieczór w Białym Sadzie przy misce aromatycznej mahakamskiej zalewajki lub pysznym deserze z soczystych pieczonych owoców. Przejedź piaszczystym traktem w drogę do Velen, gdzie poznasz smak domowego posiłku przygotowywanego przez gościnnych mieszkańców tamtejszych wiosek. Skosztuj przekąsek na targu w Oxenfurcie i poznaj prawdziwą feerię lokalnych i cudownie egzotycznych smaków w novigradzkim porcie. Wsiądź na statek płynący na mroźne Skellige, gdzie przyrządzone w wyspiarskim stylu ryby popija się grzanym piwem, albo ucztuj w najlepszych austeriach i skąpanych słońcem winiarniach Toussaint oraz Beauclair” – czytamy w opisie książki udostępnionym przez Wydawnictwo Znak.
Autorkami książki są Anita Sarna i Karolina Krupecka, które wspólnie prowadzą też witryny kulinarne – anglojęzyczną Witcher Kitchen i polskojęzyczną Nerds’ Kitchen, poświęcone przepisom inspirowanym popkulturą. Sarna (na co dzień projektantka gier wideo) jest autorką przepisów, a Krupecka odpowiedzialna jest za zdjęcia i scenografię. Polska wersja ich książki będzie miała premierę 22 listopada, a angielska dzień wcześniej. (PAP Life)