Chora trzustka - objawy i dieta

Choroby trzustki mogą mieć różnorodne objawy, w zależności od rodzaju schorzenia. Najczęstszymi problemami związanymi z trzustką są: ostre i przewlekłe zapalenie trzustki, rak trzustki oraz zaburzenia związane z niewydolnością trzustki, np. cukrzyca. Poznaj najczęstsze objawy problemów z trzustką oraz zalecenia dietetyczne.

Chora trzustka - objawy i dieta

Objawy chorób trzustki

Najczęstsze objawy chorej trzustki:

  1. Ból brzucha:
    1. Silny, promieniujący do pleców ból w górnej części brzucha (szczególnie w okolicy nadbrzusza).
    2. Ból może nasilać się po jedzeniu, szczególnie po tłustych posiłkach.
  2. Problemy trawienne:
    1. Nudności, wymioty, wzdęcia.
    2. Utrata apetytu.
    3. Biegunki lub tłuszczowe stolce (tzw. steatorrhea – stolce tłuste, trudne do spłukania, o nieprzyjemnym zapachu).
    4. Niewłaściwe wchłanianie składników odżywczych, prowadzące do niedoborów żywieniowych.
  3. Spadek masy ciała:
    1. Niewyjaśniona utrata wagi, nawet mimo braku zmian w diecie.
  4. Zmiany skórne:
    1. Zażółcenie skóry i białek oczu (żółtaczka), szczególnie w przypadku raka trzustki.
  5. Objawy cukrzycy:
    1. Wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, zmęczenie – mogą być wynikiem uszkodzenia trzustki prowadzącego do niedoboru insuliny.
  6. Gorączka i osłabienie:
    1. W przypadku ostrego zapalenia trzustki mogą wystąpić objawy ogólnoustrojowe, takie jak gorączka, osłabienie i przyspieszone tętno.

Dieta przy chorobach trzustki

Dieta jest kluczowym elementem wspomagającym leczenie trzustki. Zależy ona od rodzaju choroby, ale ogólne zasady diety trzustkowej są następujące:

  1. Ograniczenie tłuszczu:
    1. Spożywanie niskotłuszczowych posiłków (nie więcej niż 30–50 g tłuszczu dziennie) w przypadku zapalenia trzustki.
    2. Tłuste, smażone, fast food, tłuste mięsa, pełnotłusty nabiał są zakazane.
  2. Dieta lekkostrawna:
    1. Spożywanie łatwostrawnych pokarmów: gotowane warzywa, chude mięso (drób, indyk, ryby), niskotłuszczowy nabiał.
    2. Unikanie surowych, ciężkostrawnych warzyw i owoców, które mogą drażnić przewód pokarmowy.
    3. Zupy kremy i delikatne kasze, np. ryż, kasza manna.
  3. Unikanie alkoholu i kofeiny:
    1. Alkohol jest szczególnie szkodliwy dla trzustki i może prowadzić do zaostrzenia objawów.
    2. Kawa i inne napoje z kofeiną również powinny być ograniczone, gdyż mogą podrażniać układ trawienny.
  4. Regularne, małe posiłki:
    1. Zaleca się spożywanie 5–6 małych posiłków dziennie, aby nie obciążać trzustki.
    2. Unikać przejadania się, które może nasilać objawy.
  5. Spożycie białka:
    1. Białko jest ważnym składnikiem, ale musi pochodzić z niskotłuszczowych źródeł, np. chudego mięsa, ryb, nabiału, a także białka roślinnego.
  6. Produkty dozwolone:
    1. Chudy nabiał (jogurty, twaróg), jajka (gotowane), chude mięso, ryby (gotowane, duszone), gotowane ziemniaki, ryż, kasza manna, warzywa gotowane na parze, delikatne owoce (np. banany, jabłka bez skórki).
  7. Suplementacja enzymów:
    1. W przypadku niewydolności trzustki (np. przewlekłe zapalenie trzustki), lekarz może zalecić enzymy trawienne, które pomogą w lepszym przyswajaniu pokarmów.
  8. Unikanie cukrów prostych:
    1. Jeśli choroba trzustki prowadzi do cukrzycy, należy kontrolować spożycie cukru i węglowodanów prostych, takich jak słodycze, białe pieczywo.

Dieta przy chorobach trzustki powinna być ustalana indywidualnie w zależności od stanu pacjenta. Warto również konsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby dopasować zalecenia do konkretnej sytuacji zdrowotnej.

Artykuł sponsorowany

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic