Placki ziemniaczane z podgrzybkami
Nic tak nie przypomina o polskiej kuchni, jak klasyczne placki ziemniaczane. W połączeniu aromatycznym sosem grzybowym z podgrzybków doskonale sprawdzą się na sycący obiad, a ich smak z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych połączeń kulinarnych.
Zaczynamy od podsmażenia cebuli i świeżych grzybów na maśle. Całość zalewamy bulionem warzywnym i dusimy pod przykryciem, aż do zgęstnienia. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z chrzanem, doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z wody i mieszamy z posiekaną natką pietruszki, cebulą, jajkiem, mąką, solą i pieprzem. Placki smażymy z dwóch stron i serwujemy z sosem grzybowym.
Risotto grzybowe
Risotto to jedno z najprostszych, ale i najbardziej eleganckich dań, jakie możemy przygotować z grzybami. Można je docenić nie tylko za walory smakowe, ale i prezentację na talerzu. Chociaż pochodzi ze słonecznej Italii, polskie podgrzybki doskonale sprawdzą się w tej wersji. To idealny wybór dla fanów kremowych i sycących dań.
Na początek w rondelku gotujemy świeże grzyby przez około 20 minut, a następnie kroimy je drobno. W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną drobno szalotkę i czosnek. Dodajemy ryż arborio i smażymy, aż będzie szklisty. Następnie wlewamy wino i gotujemy do odparowania. Cały czas mieszając, dolewamy bulion, aż ryż będzie al dente. Na koniec dodajemy przygotowane podgrzybki i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z parmezanem i posiekaną pietruszką.
Tarta z leśnymi grzybami
Tarta z leśnymi grzybamito pomysł na wyjątkową przystawkę lub danie główne, które doskonale sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych czy przyjęciach. Kruche ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem grzybowym to również idealna propozycja na święta, która będzie świetnie wyglądać na uroczystym stole.
W misce mieszamy mąkę z masłem i śmietaną, a następnie zagniatamy ciasto. Przekładamy je na spód formy do tarty, nakłuwamy widelcem i chłodzimy przez 15 minut. Obciążamy ciasto kulkami ceramicznymi lub fasolą i pieczemy przez 20 minut w 180°C. W międzyczasie zalewamy wrzątkiem suszone podgrzybki, odstawiamy na 15 minut i siekamy. Na klarowanym maśle szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i pieczarki. Smażymy i łączymy z posiekanymi orzechami oraz startym serem cheddar, doprawiając solą, pieprzem i natką pietruszki. Farsz wykładamy na podpieczone ciasto, przykrywamy folią i pieczemy 10 minut. Odkrywamy, posypujemy serem i zapiekamy przez 5 minut. Serwujemy z natką pietruszki na wierzchu. Smacznego!
Zupa grzybowa z łazankami
Trudno wyobrazić sobie kuchnię polską bez aromatycznej zupy grzybowej. To klasyka, która zawsze zachwyca swoim pełnym smakiem i bogatym aromatem. Połączenie aromatycznego bulionu z suszonymi grzybami i łazankami świetnie sprawdzi się na Święta Bożego Narodzenia lub jako obiad na rodzinne okazje.
W garnku na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Suszone podgrzybki i borowiki płuczemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, doprawiamy oregano i smażymy przez chwilę. Następnie dolewamy wino i gotujemy. Na koniec wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Zupę zabielamy śmietaną i podajemy z ugotowanymi łazankami. Gotowe!
Marynowane podgrzybki
Na koniec nie sposób pominąć marynowanych podgrzybków, które stanowią idealny dodatek do wielu potraw. Ich lekko kwaśny, a jednocześnie głęboki i aromatyczny smak, świetnie pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i sałatek. To doskonały sposób na zatrzymanie smaku leśnych grzybów na dłużej.
Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę, gorczycę, pieprz ziarnisty, liście laurowe i cukier. Całość gotujemy przez 2-3 minuty i solimy do smaku. Podgrzybki oczyszczamy, płuczemy w osolonej wodzie i opcjonalnie kroimy według uznania. Wrzucamy je do garnka i podgotowujemy przez 10 minut, zbierając powstałą pianę. Grzyby przekładamy do słoików i zalewamy przygotowaną zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Artykuł sponsorowany