ON AIR
od 07:00 Śniadanie Mistrzów zaprasza: Łukasz Wojtusik

Zdrowe i smaczne śniadanie – co pysznego zjeść na dobry początek dnia?

Śniadanie to pierwszy i najważniejszy zarazem posiłek w ciągu dnia. Zdrowe i smaczne śniadanie powinno składać się z pożywnych, wartościowych składników, które dodadzą nam energii i siły na nadchodzący dzień, ale być także na tyle smaczne, by zjeść je z prawdziwą przyjemnością. Wdrożenie takiej codziennej rutyny śniadaniowej sprawi, że nawet nie pomyślimy o tym, by wyjść z domu bez zjedzenia czegokolwiek. Jak powinno wyglądać zdrowe i smaczne śniadanie oraz po jakie przepisy szczególnie warto sięgnąć w ramach pierwszego posiłku dnia?

Zdrowe i smaczne śniadanie – co pysznego zjeść na dobry początek dnia?

Dlaczego jedzenie śniadań jest takie ważne?

Znane powiedzenie mówi, że śniadanie powinniśmy jeść niczym król, obiad jak arystokrata, a kolację jak żebrak. Jest w nim sporo prawdy, gdyż pokazuje, jak powinniśmy dopasowywać obfitość naszych dań do pory dnia. Śniadanie jako pierwszy posiłek, który jemy po nocnym „poście” powinno być zdecydowanie najbogatsze. Jego zadaniem jest bowiem dostarczenie organizmowi siły i energii na resztę dnia. Istotną kwestią jest także fakt, że między śniadaniem a obiadem zazwyczaj przypada największy odstęp czasowy, który często sięga nawet 6-8 godzin. Zjedzenie obfitego śniadania zapewni naszemu organizmowi stały dostęp do źródła energii oraz pozwoli wytrwać bez podjadania niezdrowych przekąsek aż do pory obiadowej.

Śniadanie ma także niebagatelny wpływ na nasz mózg i jego funkcjonowanie. Bogaty w węglowodany posiłek dostarcza mu wartościowej pożywki, dzięki której możemy lepiej realizować się w pracy, jesteśmy bardziej kreatywni i pełni energii do działania. Ze śniadania nie powinny rezygnować także osoby, które swój typowy dzień rozpoczynają od treningu – zdrowe i smaczne śniadanie ułatwi go, zminimalizuje ryzyko wyczerpania i przedwczesnego przemęczenia organizmu oraz sprawi, że wysiłek fizyczny przyniesie lepsze i szybsze rezultaty. Także osoby będące na diecie nie powinny opuszczać śniadań – pierwszy, wartościowy posiłek stanowi bowiem swoisty impuls dla metabolizmu, który podkręca go oraz utrzymuje na wysokim poziomie przez cały dzień.

Jakie produkty wybrać na zdrowe i smaczne śniadanie?

Zdrowe i smaczne śniadanie dla każdego może oznaczać coś innego. Jedni na dobry początek dnia najchętniej sięgną po owoce i przygotowane na ich bazie sałatki, koktajle czy słodkości. Inni wybiorą natomiast klasyczne kanapki z wędliną, warzywami i innymi, wartościowymi dodatkami. Jeszcze inni nie będą natomiast w stanie wyobrazić sobie rozpoczęcia dnia bez jajecznicy i chrupkiego pieczywa.

Jedno jest pewne – abyśmy codziennie z wielką chęcią i przyjemnością zasiadali do stołu na śniadanie, posiłek ten powinien być możliwe jak najbardziej urozmaicony. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby codziennie jeść coś innego i nowego, próbować kolejnych potraw oraz oryginalnych przepisów, tak by początek każdego dnia stanowił nową, fascynującą przygodę, nawet jeśli wydarzy się ona jedynie na naszym talerzu.

Specjalnie z myślą o osobach, które chcą przerwać śniadaniową rutynę lub wręcz przeciwnie – zacząć regularnie jeść śniadania i wyrobić w sobie ten korzystny nawyk, przygotowaliśmy zestawienie trzech ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne śniadanie. Wśród nich znajdują się zarówno propozycje na słodko, które zaspokoją potrzeby miłośników słodkich śniadań, jak i wytrawne przepisy śniadaniowe idealne dla zwolenników klasycznych rozwiązań. Oto one!

Bananowe racuszki z chia


 
Pierwszą propozycją na zdrowe i smaczne śniadanie są bananowe racuszki z chia – idealny wybór dla miłośników słodkich śniadań, który można wykorzystać zarówno w tygodniu, jak i w weekendy. Nasiona chia, określane zaszczytnym mianem superfood, świetnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, w tym na pracę mózgu, pamięć, trawienie oraz wzrok. Dodatek cukru ze skórką z cytryny nadaje natomiast placuszkom delikatnie cytrusowego aromatu oraz sprawia, że danie smakuje jeszcze ciekawiej. Oto dokładne wskazówki, jak je przygotować.

Potrzebujemy następujących składników: 3 łyżek mąki, 2 łyżek nasion chia, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 szklanki maślanki, 2 jajek, 1 banana, 4 łyżek jogurtu naturalnego i 200 g półtłustego twarogu. W pierwszej kolejności obieramy banana i kroimy go w plastry. Wrzucamy do blendera wraz z jajkami, nasionami chia, maślanką, mąką i sodą. Możemy dodać przyprawę do kawy i deserów, która dodatkowo wzbogaci smak dania. Całość blendujemy na gładką masę. Rozgrzewamy na patelni 4 łyżki oleju i smażymy racuszki.

W międzyczasie mieszamy twaróg z jogurtem i cukrem ze skórką z cytryny. Układamy racuszki na talerzu, polewamy je z wierzchu twarogiem z jogurtem. Ich smak możemy dodatkowo wzbogacić poprzez dodanie świeżych owoców sezonowych i egzotycznych – świetnie sprawdzą się m. in. figi, ananas, melon, papaja, truskawki i inne, które wzbogacą smak tego śniadaniowego dania.

Sałatka z wędzonym łososiem, kaparami i jajkami przepiórczymi

Kolejne danie, które idealnie sprawdzi się na zdrowe i smaczne śniadanie to propozycja dla miłośników pożywnych, urozmaiconych sałatek. Sałatka z wędzonym łososiem, jabłuszkami kaparowymi i jajkami przepiórczymi jest lekka, smakowita oraz kolorowa, co stanowi dodatkową zachętę do jej przygotowania. Świetnie nadaje się także do zabrania ze sobą do pracy lub w podróż i zjedzenia w ramach lunchu. Dodatek wyrazistych w smaku przypraw i suszonego koperku idealnie komponuje się z wędzonym łososiem pozwalając lepiej wydobyć delikatny, aczkolwiek charakterystyczny smak tej ryby.


 
Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 25 szt. jajek przepiórczych, 100 g łososia wędzonego, 2 dużych łyżek jabłuszek kaparowych, 1 szkl. śmietany 22%, 1 łyżeczki chrzanu, 2 dużych łyżek rzeżuchy, 1 łyżeczki suszonego koperku, 1 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczki soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku.
Sałatka z wędzonym łososiem, kaparami i jajkami przepiórczymi jest bardzo prosta w wykonaniu. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na twardo, studzimy je i obieramy ze skorupek. Kroimy łososia w paski, jajka w połówki oraz łączymy ze sobą składniki. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: ubijamy śmietanę z sokiem z cytryny, dodajemy chrzan, rzeżuchę, słodką paprykę oraz suszony koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz łączymy sos z pozostałymi składnikami.

Owsianka śniadaniowa z owocami

Trzeci pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie to nic innego, jak klasyczna owsianka, bez której wiele osób nie wyobraża sobie swojego tygodniowego menu śniadaniowego. Jest to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, które możemy wzbogacić o właściwie dowolne, preferowane składniki i tym samym uzyskać potrawę idealnie dopasowaną do indywidualnych gustów kulinarnych, pory roku, a także nastroju.


 
Owsianka śniadaniowa najczęściej jest serwowana ze świeżymi lub suszonymi owocami, bakaliami, konfiturami i dżemami. Aby wzbogacić jej smak i aromat nie należy zapominać także o dodatku aromatycznych, korzennych przypraw – świetnie sprawdzi się tu m. in. cynamon, kardamon, przyprawa do kawy i deserów, a w okresie zimowym także gotowa mieszkanka przypraw do piernika.

Owsianka śniadaniowa z owocami powstaje na bazie płatków owsianych (5 łyżek), wody (1 szkl.), mleka (0,5 szkl.) oraz wybranych dodatków – świetnie sprawdzą się m. in. pomarańcza, kiwi, banan oraz miód. W pierwszej kolejności gotujemy wodę, dodajemy do niej płatki owsiane i doprawiamy je cynamonem, szczyptą soli, miodem i innymi przyprawami, które lubimy. Gotujemy płatki na wolnym ogniu przez ok. 5 min. pamiętając o ich mieszaniu. Następnie ugotowane płatki zalewamy mlekiem, mieszamy i kontynuujemy gotowanie. Kiedy owsianka będzie gotowa, przekładamy ją do salaterek, studzimy i serwujemy udekorowaną ulubionymi owocami.

Artykuł sponsorowany

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic