"Kulinaria mają stworzyć mieszkańcom naszego miasta okazję do dobrej zabawy, a jednocześnie dać możliwość prezentacji swojej oferty rodzimym producentom. Kolejny, nie mniej ważny cel to promocja zdrowej żywności" - powiedziała PAP Anna Pękalska z wydziału kultury i promocji gorzowskiego magistratu.
Wśród wystawców znajdą się cukiernicy i piekarze, małe browary, producenci sera, wędlin i innych przysmaków. Nie zabraknie stoisk ze świeżymi owocami i warzywami czy pszczelarzy. Swoją ofertę zaprezentują także restauratorzy.
Ponadto przewidziano liczne degustacje i warsztaty kulinarne. Podczas imprezy będzie okazja do poznania tajników kuchni wegetariańskiej oraz sposobność do nauki warzenia piwa domowymi sposobami.
Zainteresowani będą mogli także dowiedzieć się, jak przygotować domowe przetwory, a po zakupach i degustacjach posłuchać muzyki. Gwiazdami festiwalu będą w tym roku Marika i grupa Poluzjanci.
Gorzowskie kulinaria mają pięcioletnią tradycję. Odbywają się w hali targowej przy ul. Targowej oraz na przyległych do niej placach. Ich organizatorem jest miasto. Zarówno w sobotę, jak i w niedzielę targi będą czynne od godz. 10.
