Po 35 latach od premiery pierwszej części „Powrotu do przyszłości” na rynku wydawniczym zadebiutuje książka kucharska zawierająca ponad 65 przepisów na potrawy inspirowane tą kultową filmową serią. „Back to the Future: The Official Hill Valley Cookbook” autorstwa nagradzanej autorki bestsellerów Allison Robicelli zabierze czytelników w istną kulinarną podróż w czasie, oferując, jak zachęca wydawca, „szybkie i łatwe przepisy w sam raz dla zapracowanego naukowca lub nastolatka o rock n’ rollowych marzeniach”.
W książce będzie można znaleźć zarówno pomysły na łatwe w przyrządzeniu przekąski, jak i rodzinne obiady, a także na sałatki, pizze, zapiekanki czy fantazyjnie udekorowane ciasta. Wzorując się na fabularnej koncepcji filmowej serii, „Back to the Future: The Official Hill Valley Cookbook” zbada kuchnię różnych epok, prezentując autorskie interpretacje klasycznych potraw popularnych w latach 80., 90. oraz królujących na stołach współczesnych Amerykanów. Dzięki ilustracjom oraz sugestiom wykorzystania składników w daniach alternatywnych, publikacja z pewnością spodoba się zarówno wiernym fanom „Powrotu do przeszłości”, jak i amatorom prostej kuchni, której potrawy nie wymagają zbyt dużego nakładu sił i czasu.
Robicelli jest autorką bestsellerowych książek o tematyce kulinarnej i podróżniczej. Była nominowana do James Beard Foundation Awards, corocznych nagród nazywanych potocznie kulinarnymi Oscarami. Na przestrzeni lat współtworzyła produkcje emitowane na kanałach Food Network i Cooking Channel. „Back to the Future: The Official Hill Valley Cookbook” trafi na półki księgarń 27 października tego roku. (PAP Life)