Degustacja wina – jak zacząć to robić?

Degustacja wina to coś więcej niż miła chwila z kieliszkiem dobrego trunku w dłoni. To raczej prawdziwa uczta dla zmysłów, na którą wstęp ma każdy degustator spragniony nowych doznań. Jednak wino, aby mogło zaprezentować się w całej swojej wspaniałości, wymaga od nas pewnej subtelności działania. I właściwego podejścia. A zatem jak przygotować się do degustacji wina? I jak ją przeprowadzić? Przedstawiamy porady dla początkujących, które, mamy taką nadzieję, uczynią każde spotkanie z trunkiem z winogron jeszcze lepszym!

Degustacja wina – jak zacząć to robić?
źródło zdjęcia: stock.adobe.com autor: goodluz

Degustacja wina

Co to degustacja wina? Choć potocznie nazywamy w ten sposób spożywanie wina połączone ze szczerą radością płynąca z tegoż faktu, degustacja wina to raczej działanie, które umożliwi nam ocenę wszystkich jego najważniejszych cech. W przypadku profesjonalistów – czyli sommelierów – stanowi ona wnikliwą analizę krytyczną, która umożliwia porównanie testowanego specjału z innymi propozycjami mistrzów sztuki winiarskiej. Degustacja wina nie ogranicza się do rozpoznania i opisania jego smaku – angażuje również pozostałe zmysły konesera – jego węch, wzrok, a także… dotyk (chodzi o wrażenia odczuwalne w jamie ustnej). Aspekty badane podczas degustacji win to m.in. barwa, klarowność, musowanie, zapach, smak, taniczność i finisz (czyli posmak) trunku. Aby każde spotkanie z napitkiem przynosiło degustatorowi pełną satysfakcję, powinien on odpowiednio się do niego przygotować – piszemy na ten temat w dalszej części tekstu.

Degustacja wina w winnicy

Degustować wino można w wielu miejscach i okolicznościach – w zaciszu domowym, samemu lub w gronie przyjaciół, w renomowanej restauracji, czy też w winnicy, w towarzystwie innych pasjonatów. Degustacja wina w winnicy (lub winiarni) to w wielu przypadkach najjaśniejszy punkt programu zwiedzania włości jednego z cenionych producentów wina. W wycieczkach enologicznych – bo w ten sposób możemy je określić – biorą udział zarówno indywidualni degustatorzy, jak i grupy amatorów wina. Zainteresowani mają dzięki nim okazję poznać historię danego domu wina, dowiedzieć się co nieco o uprawianych w winnicy szczepach, czy też poznać stosowane metody optymalizacji upraw i produkcji trunków z winogron. Degustacja wina w winnicy to wspaniała okazja ku temu, by zapoznać się z lokalnym specjałem… a także go nabyć!

Nic jednak nie jest w stanie tak szybko wtajemniczyć konesera w arkana sztuki degustacji jak degustacja wina z sommelierem. Ta natomiast może być zarówno atrakcją towarzyszącą zwiedzaniu winnicy, jak i kluczowym elementem specjalistycznych kursów lub warsztatów. Degustacja wina z sommelierem to doskonała okazja zarówno do zgłębienia wiedzy na temat klasyfikacji win i zasad jego degustacji, jak i cenne ćwiczenie dla zmysłów.

Jak degustować wino?

Jak degustować wino? Załóżmy, że zamierzamy dokładnie zapoznać się z jakimś winem w warunkach domowych. Od czego zacząć? Oczywiście od wyboru odpowiedniego trunku. Jakie wino jest dobre na początek? Jeśli nie mamy doświadczenia w smakowaniu wina czerwonego, lub wina w ogóle, postawmy na lekkie białe. Jakie wino kupić w takim razie? Na przykład francuskie Chardonnay lub niemieckiego Rieslinga. Możemy również dać szansę niezobowiązującemu różowemu. Jakie wino natomiast okaże się dobre na początek, gdy mowa o winach czerwonych? Nie popełnimy błędu, stawiając na wino wytrawne Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Malbec czy Syrah w lżejszym wydaniu. Z czasem możemy wybierać trunki o cięższej budowie, bardziej wymagające.
 
Po wybraniu trunku powinniśmy zaopatrzyć się w kieliszki odpowiednie do danego gatunku wina. Nakryjmy stół białym obrusem (jeśli starczy nam odwagi!), zadbajmy o naturalne oświetlenie pomieszczenia i przygotujmy szklankę z wodą do przepłukania ust pomiędzy kolejnymi winami (jeżeli degustujemy więcej niż jeden rodzaj). Jak degustować wino? Najpierw spróbujmy ocenić jego właściwości wizualne. Biały obrus lub chustka zapewnią cenny kontrast. Następnie zapoznajmy się z aromatem specjału. Tu możemy mówić o pierwszym, drugim i trzecim nosie – każdy z nich pozwoli nam zaznajomić się z kolejnymi akcentami bukietu uwalniającymi się po napowietrzaniu specjału. Ostatni etap to właściwe smakowanie wina – pamiętajmy, że jak degustować wino, to tylko małymi łyczkami, rozprowadzając je po całej jamie ustnej! Zwróćmy uwagę również na finisz, czyli wrażenie, jakie pozostaje z nami po zakończeniu degustacji.

Jeśli zatem do tej pory zachodziłeś w głowę, jak zacząć degustować wina – teraz już wiesz. Pamiętaj, że jeśli akurat nie gustujesz w winach wytrawnych, możesz śmiało postawić na wino słodkie lub półsłodkie. Degustacja ma bowiem przede wszystkim sprawiać radość degustatorowi, czyli Tobie! Dlatego też nie przejmuj się, jeśli na początku nie wszystko pójdzie po Twojej myśli – potraktuj to jako przygodę i po prostu baw się dobrze!

Artykuł sponsorowany

Słuchaj RMF Classic i RMF Classic+ w aplikacji.

Pobierz i miej najpiękniejszą muzykę filmową i klasyczną zawsze przy sobie.

Aplikacja mobilna RMF Classic